Juttelin viimeviikon lopulla kahden eri Brasilialaisen toimijan kanssa projektimme toteuttamisesta siellä päässä. Ensimmäisessä keskustelussa sain olla yhteydessä FVA nimisen jäjestön johtajan kanssa.

Heillä on siellä Brasilian päässä varsin kattava kehittämisprojekti, jossa pyritään työskentelemään varsin monella eri tasolla sademetsän ja alkuperäisväestön tukemisen puolesta.

Projektin johtaja kertoi, että Brasiliassa on tähän aikaan vuodessa kahdenlaisia tulipaloja. Ensimmäiset tulipalot liittyvät perinteiseen kulottamiseen, jolla varmistetaan viljelymaiden säilyminen elinvoimaisena. Tällaiset kulopalot eivät kuulemma leviä sademetsään syvälle. Järjestö tekee yhteistyötä maanviljelijöiden kanssa, jotta nämä motivoituisivat käyttämään sademetsää säästävää kulottamistapaa.

Toiset kulopalot lähtevät paikoilta jotka on hakattu täysin paljaaksi. Siellä sademetsä on päässyt kuivumaan ja tuli leviää syvälle metsän kasvustoon, eikä sitä enää voi helposti sammuttaa. Näitä kulottamisia vastaan on ryhdytty tekemään työtä ja perustamaan esimerkiksi vapaaehtoisia sammutusrinkejä ja kouluttamaan ihmisiä oikeaoppiseen työskentelyyn.

Lisäksi tämä järjestö kehittää alkuperäisväestöjen osaamista, koulutusta ja sosiaalisia elinoloja. He ovat perustaneet luonnonsuojelualueita ja kansallispuistoja Amazonille. He myös pyrkivät kehittämään luomutuotteita, joita voidaan myydä maailmanlaajuisesti. Yhtenä esimerkkinä mainittiin pähkinät.

FVA tekee myös paljon yliopistollista sademetsän ja alkuperäiskansojen tutkimustyötä. Sen pääpaikka on Manaus ja he toimivat tällä hetkellä eniten Rio de Negron varrella. Mitä syvemmälle mennään jokea ylöspäin, sen alkuperäisempiä kansoja tulee vastaan.

Rakkaudentähti lähtee tekemään yhteistyötä hankkeen kanssa. Saimme sieltä paljon materiaalia tiedottamiseen, mutta kaikki on Portugeseksi, joten joudumme tekemään kääntämistyötä.

Ensimmäisessä vaiheessa tulemme saamaan hankkeelta lahjoituslinkin, jonka kautta jokainen voi henkilökohtaisesti ryhtyä lahjoittamaan hankkeelle tukimaksua.

Toisessa vaiheessa lähdemme hakemaan avustuksia suuremmilta järjestöiltä ja olemme jo miettimässä, minkälaisen projektin ME tahtoisimme järjestää sademetsään. Neuvottelu ja suunnitteluvaiheessa meillä on paljon sananvaltaa, mitä tahdomme rahoillamme tuotettavan.

Jäämme odottelemaan lisäkuulumisia Lokakuun puolivälissä FVA:sta.

Toisena olen keskustellut Juruassa toimivan Linha Do Tucum -projektin päälikön kanssa. Linja Do Tucum tukee alkuperäisiä käsityöläisiä ja olemme suunnitelleet, että voisimme tuoda Rakkaudentähden vekkokauppaan sieltä artessaani-tuotteita. Suurin osa tuotteiden hinnasta eli noin 70% menisi suoraan sademetsän käsityöläisille.

Linha Do Tucum käyttää käsitöissään vain orgaanisia tuotteita, joita saadaan suoraan sademetsästä. Helmet saadaan sademetsän puiden siemenistä. Langat tuottetaan Tucum palmun kuiduista ja värjätään monenlaisilla kasviväreillä. Kaikki korut, vaatteet ja koristetarvikkeet valmistetaan käsin.

Odottelen yhteydenottoa projektipäälliköltä. Todennäköisesti projektiin sitoutuu myös Hollannissa toimivia tuttujani, ketkä pyörittävät Hollannin päässä suurta ihmisryhmää. Hankkeestamme on tulossa vahvasti kansainvälinen!

Olemme saaneet valtavasti jo positiivista palautetta ja kiitosta eri järjestöjen toimijoilta sekä suoraan sademetsän ihmisiltä!

Share →

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

a96feedafe420010fffa1e0dfde220e2$$$$$$$$$$$$$$