Kehokalenteri osa 4/4

Kesäpäivänseisauksesta syyspäiväntasaukseen -Mitkä kehonosat ovat herkimmillään

”Hämärässä kuljen, se on mulle tuttua.

Tummaa taustaa vasten helpompi on nähdä valoa.

Oliko se tuuli, vai tuliko se mukana?

Jotain lämmintä ja arvaamatonta, erotin jo sanoja.

Se on piilotettu tänne, se on tässä välillämme.

Se on ikivanha, samaan aikaan uus.

Se on koko ajan näkyvillä, sen näkee vain sydämellä.

Se on avoin salaisuus.” -Avoin salaisuus/Samuli Edelmann

 

Kesä-heinäkuun alue kehossa

Päivän pituus lyhenee ja valon määrä vähenee pohjoisella pallonpuoliskolla kesäkuun kesäpäivänseisauksesta joulukuun talvipäivänseisaukseen. Kesäpäivänseisaus on 21.6. ja käsien alueelta siirrytään alaspäin kehossa, jolloin herkimmillään ovat keuhkojen, ruokatorven, mahalaukun, maksan, sappirakon, rintojen ja rintakehän alue 22.6-22.7.

Tämän kuukauden ajanjakson sisällä jokainen kehonosa ja -alue on herkimmillään muutaman päivän ajan. Eläinradan merkein merkityt vastineet kehossa löytyvät kuu-seinäkalenterista/kuu-sää päiväkirjasta/Yläkuun kauneus-terveyskalenterista. Voit tilata omasi Kuukaupasta [https://www.kuukauppa.fi].

Kuun vaiheista voit lukea Kehokalenterin osasta 1 , osasta 2  ja osasta 3 , sekä Luonnon rytmin ja kuun vaikutuksesta arkeen perimätietoon perustuen Yläkuun blogista. [http://www.ylakuu.com/suomi/kuu.htm]

 

Rintakehä, keskivartalo ja keho-mielen muistot 

Kylkiluut rintakehän ympärillä suojaavat elämää ylläpitäviä elimiä -keuhkoja, sydäntä, maksaa, sappirakkoa, haimaa, pernaa ja mahalaukkua. Vatsa- ja selkälihakset, sekä selkäranka suojaavat vatsan alueen elimiä -suolistoa, munuaisia, virtsarakkoa ja sukuelimiä- kylkiluiden ja häpyluun/suoliluiden välisellä alueella.

Rintakehä edustaa julkista kuvaa: vahvuutta ja voimakkuutta olkapäät takana, rintakehä avoinna, selkä suorana, tai heikkoutta ja pelokkuutta olkapäät ja selkä pyöristyneenä rintakehän ympärille. Kylkikaaret kuvastavat suojaavia vartioita ja niiden vaurioituminen voi tunnepuolella liittyä suojattomuuden ja haavoittuvuuden tunteeseen, sekä omien rajojen rikkoutumiseen, että on antanut jonkun kohdella huonosti ja tulla lähemmäksi kuin itse haluaa. Vaikeudet rinnan alueella liittyvät itseen kohdistuviin tuntemuksiin, kuten itsekunnioitukseen, kuinka pitkälle haluaa mennä ja kuinka paljon voi antaa, laiminlyökö itseään ja miellyttääkö muita.

Naisilla rinnat ovat naisellisuuden, seksuaalisuuden ja haluttavuuden symboleita, ja niihin liittyy myös rakkauden antaminen, hoiva, huolenpito ja imeväisikäisen ravitseminen. Rinnat ovat hellä paikka, jossa lapsi voi kokea turvaa ja mielihyvää. Myös kumppani voi kokea olonsa turvalliseksi ja hoivatuksi seksuaalisessa suhteessa naisen kanssa, naisen rinnalla. Ylihuolehtivaisuus, itsensä hoivaamisen laiminlyönti, arvottomuuden tai hylätyksi tulemisen tunne ja hoivan puute esimerkiksi aikuisena kumppanilta voi ilmentyä rintojen alueen oireina. Uutena ajatusmallina Hay tarjoaa kirjassaan Muuta ajatuksesi, muutat elämäsi: ”Olen tärkeä ja minulla on merkitystä. Hoivaan ja ruokin itseäni tästä lähtien iloiten ja rakastaen. Annan muille vapauden olla oma itsensä. Olemme kaikki turvassa ja vapaita.”

Pallea on suuri litteä lihas keuhkojen alapuolella. Se mahdollistaa hengittämisen syvään ja sen avulla voi vapauttaa stressijännityksen vatsan alueelta. Vastustus, kontrolli, muiden kontrollointi, valta ja pelko jakaa syvimpiä tunteita voivat ilmentyä pallean jännittymisenä, mikä aiheuttaa pinnallista hengitystä ja tukoksen ylemmän ajattelumaailman ja mentaalisen ajattelun, sekä alemman tunnemaailman, intuition ja seksuaalienergian välille. Kireät vatsalihakset viestivät haavoittuvuuden tunnetta, läheisyyden pelkoa ja tunnepelkoa, sekä tarvetta torjua liian lähelle yrittävät. Löysät vatsalihakset kertovat suoraselkäisyyden ja omanarvontunnolle puutteesta, sisäisestä tyytymättömyydestä ja itsekunnioituksen puutteesta. Suora vatsalihas rectus abdominis ja vinot vatsalihakset ovat yhteydessä ohutsuoleen ja ohutsuolimeridiaaniin. Keskivartalon lihas quadratus lumborum on yhteydessä paksusuoleen ja paksusuolimeridiaaniin.

Mahalaukun tehtävä on ottaa vastaan ravinto (ruuasta, ihmisiltä ja asioista), suolahapon avulla tuhota haitalliset mikrobit, loiset ja parasiitit, ja sulattaa tarpeelliset ravintoaineet kehon käyttöön. Mahalaukku liittyy mahalaukkumeridiaaniin, maaelementtiin, pectoralis major clavicular -rintalihakseen, kaulan päännyökkääjälihaksiin, niskan lihaksiin ja käsivarren brachioradialis-lihakseen.

”Sulatan elämän vaivatta.” -Louise L. Hay, Muuta ajatuksesi, muutat elämäsi.

 

Chakrojen yhteys väreihin, ääniin ja kirjaimiin

Kehossa on meridiaanien eli energiakanavien lisäksi energiakeskuksia eli chakroja, joita ei voi nähdä tai tuntea fysiologisesti. Rintakehällä sijaitsevaan sydänchakraan liitetään vihreä väri, f-sävel ja a-kirjain. Pallean alueen energiakeskus on solar plexus, johon liitetään keltainen väri, e-sävel ja avoin o-kirjain.

 

Keuhkot ja keho-mielen viestit

Virtaako inspiraatio, luovuus ja raikas raikas ilma vapaasti. Uskallatko elää ja ottaa vastaan elämän tarjoamia kokemuksia. Onko hengittäminen, äänten tuottaminen ja sanallinen ilmaisu helppoa.

Ottaa sisään, antaa ulos. Vuorotellen koko elämän ajan, ensimmäisestä henkäyksestä viimeiseen, ilma virtaa keuhkoihin tuoden happea ja vieden pois hiilidioksidia, sekä kehosta poistettavia myrkkyjä hengityksen mukana. Hylkäämisen ja petetyksi tukemisen kokemukset, erityisesti äidin taholta, hengenvaaralliset tilanteet, pelot, hyväksikäytön kokemukset ja luottamuksen menetykset voivat rikkoa perusturvallisuuden tunteen ja niiden seurauksena voi ilmaantua hengitysvaikeuksia. Syntymäkokemuksella voi olla vaikutusta muutosten kohtaamiseen elämässä ja kuinka hengittää muutostilanteissa. Keuhko-oireita voi ilmaantua huonon sisäilman ja myrkkykuormituksen, sekä tunnekuormituksen, kuten pitkäaikaisen ja ilmaisemattoman surun, sekä itkemättömien itkujen seurauksena.

Kiinalaisen lääketieteen mukaan metallielementtiin kuuluvat keuhkoihin liittyvät lihakset ovat keuhkomeridiaaniin yhteydessä oleva pallea, kylkivälilihas serratus anterior, olkapään lihas deltoideus ja coracobrachialis kainalon etupuolella käsivarren yläosassa.

”Elämän henki virtaa vaivatta lävitseni.” -Louise L. Hay, Muuta ajatuksesi, muutat elämäsi.

 

Maksa, sappirakko ja keho-mieliyhteys

Oletko niin ärtynyt, että ”sappi kiehuu”. Millainen erottelukyky sinulla on. Tunnistatko, mikä on sinulle hyväksi, niin ravinnossa, ihmissuhteissa kuin muissakin asioissa ja mikä ei. Osaatko sanoa ”ei” muiden tarpeille ja ”kyllä” omille tarpeille. Sanooko omatuntosi, mikä on oikein itseäsi, muita ja elämää kohtaan ja mikä väärin. Kykenetkö pilkkomaan suuret asiat pienemmiksi ja lajittelemaan poistettavat ja pidettävät asiat. Koetko itsesi ja elämäsi merkityksellisenä.

Maksa ja sappirakko sijaitsevat vatsaontelossa keskivartalon alueella kehon etupuolella oikealla kylkikaarten suojassa. Maksan tehtävä on tuottaa sappinestettä rasvojen pilkkomista varten, puhdistaa verta, varastoida muun muassa rasvaliukoisia vitamiineja ja rautaa, sekä käsitellä hormoneja ja myrkkyjä. Sappineste varastoituu sappirakkoon, jonka tehtävä on annostella sappinestettä ruuansulatusta varten. Maksa ja sappirakko kuormittuvat kohtuuttomuudesta, liiallisesta myrkkymäärästä, kuten raskasmetallit, kemikaalit, nikotiinituotteet, alkoholi, valkoinen kidesokeri, kovetetut kasvirasvavalmisteet, valkojauhotuotteet, teolliset lihajalosteet ja pitkälle prosessoidut ravintoköyhät einekset, sekä padotusta vihasta, kaunasta, katkeruudesta, häpeästä, toivottomuudesta ja turhautumisesta.

Maksan hyvä toiminta, normaali sapen eritys ja sapen varastoituminen sappirakkoon vaikuttavat kaikkialla kehossa: ravintoaineiden pilkkoutuminen ja imeytyminen, vitamiinien ja mineraalien varastointi, yhteistyö haiman kanssa ja entsyymien toiminta, rasva- ja sokeriaineenvaihdunta, veren koostumus ja verisuonten kunto, lymfanestekierto, hormonitasapaino, hermoston toiminta, kuona-aineiden muokkaaminen rasvaliukoisiksi ja vesiliukoisiksi ja niiden turvallinen poistaminen, ihon kunto, sekä energiantuotanto ja elinvoimaisuus.

Sappikivet ovat hyytynyttä kolesterolia. Ne voidaan hajottaa vähentämällä kuormitustekijöitä, puhdistamalla maksaa ja sappea, muuttamalla ruokavaliota ja elintapoja, ilmaisemalla jähmettyneitä tunteita, sekä pehmentämällä katkeruutta ja kaunaa. Kyvyttömyys purkaa tai omaksua saapuvaa informaatiota, pahantahtoisuus, sekä kykenemättömyyden tunne, ettei selviä voivat vähentää sapen tuotantoa ja vaikeuttaa ruuansulatusta. Puuttuva sappirakko aiheuttaa jatkuvan sappinesteen valumisen suoleen ja heikentää ruuansulatusta.

Puuelementtiin, maksaan ja maksameridianiin liittyviä lihaksia ovat rintalihas pectoralis major sternocostalis ja rhomboideus lapaluun ja selkärangan välisellä alueella. Puuelementtiin, sappirakkoon ja sappirakkomeridiaaniin liittyviä lihaksia ovat deltoideus anterior olkapään etupuolella ja popliteus polven takana.

Louise L. Hayn kirjassa Muuta ajatuksesi, muutat elämäsi maksaan liityvät asiat ovat: ”Päästän pois kaiken, mitä en enää tarvitse. Tietoisuuteni on nyt puhdas ja ajatukseni ovat uusia, tuoreita ja elinvoimaisia.

 

Heinä-elokuun alue kehossa

23.7. alkaen siirrytään jälleen kehossa alaspäin ja herkimmillään on sydämen, verenkierron, valtimoiden, pallean ja selän alue 22.8. saakka. Silloin on myös niin kutsuttu mätäkuu.

 

Keho-mieliyhteys ja sydän 

Niin myös aikanaan sinä lähdet. Pois häipyy taikakin, siksi rakastan sua nyt.. Luotan sydämen ääneen.. Se on vain rakkaus..

Rakkaudesta, sydämestä ja ihmissuhteisiin liittyvistä tunteista on paljon lauluja. Sydän on tunnekeskus, jossa sijaitsevat rakkaus, suru, anteeksianto ja intohimo. Sydän voi ”särkyä” tai ”pompata kurkkuun”. Joku voi olla ”sydämellinen”, ”suurisydäminen”, ”sydämetön”, ”kovasydäminen” tai ”sulkenut sydämen”. Olet ehkä kuullut, kuinka elinsiirron yhteydessä myös elinluovuttajan kiinnostuksenkohteet ja vastenmielisyydet ovat siirtyneet elimen mukana elimen saaneeseen henkilöön. On tärkeää pitää sydämensä avoinna, kuunnella sydäntään ja luottaa sydämen ääneen -antaa tunteille tilaa, kunnioittaa tunteitaan hyväksymällä ne ja luottamalla niihin. Sydän voi oireilla elämän luonnollisen rytmin kadottamisen ja emotionaalisen epätasapainon seurauksena: liiallisesta paineesta/stressistä, suruista, peloista ja huolista, sekä rakkauden ja ilon puutteesta.

 

Subscapularis-lihas lapaluiden alueella on yhteydessä sydämeen ja sydänmeridiaaniin.

”Sydämeni luo rakkauden tahtiin. Ilo. Annan ilon virrata mieleni, ruumiini ja kokemusteni lävitse.” -Muuta ajatuksesi, muutat elämäsi; Louise L. Hay

 

Selän keho-mieliyhteys

Kuljetko pää pystyssä vai selkä kumarassa. Oletko ”kääntänyt selkäsi” vai oletko ”selkä seinää vasten”.

Selkärangan sisällä kulkee keskushermosto, jonka avulla ajatukset, tunteet, kokemukset ja reaktiot kulkevat aivojen ja kehon välillä. Selkään liittyy oman taakan kantaminen, elannon ansaitseminen, yksin pystyssä pysyminen ja perheen selkärankana oleminen, muiden tukeminen, sekä viestintäkyky.

Jos sinulla on vaivoja selän alueella, koetko ettei sinua tueta tai onko sinut jätetty pulaan. Teetkö kaiken yksin. Tunnetko olevasi ylikuormitettu ja paineen alainen. Oletko jättänyt asioita ja tunteita huomiotta, vaikka ne olisi hyvä kohdata ja hyväksyä. Onko selkäsi huono vai tuleeko se kipeäksi sinne varastoiduista tukahdutetuista tunteista. Mitä selän tulisi tehdä ollakseen hyvä selkä. Estääkö jokin sinua olemasta joustava tai liikkumasta taustalta etualalle. Onko sinun vaikea ilmaista itseäsi. Pelottaako tulevaisuus sinua. Työskenteletkö ergonomisessa asennossa, onko sinulla hyvät kengät kävellessä ja seisoessa, oletko juonut riittävästi vettä ja hengittänyt koko keuhkoilla, jotta aineenvaihdunta ja verenkierto olisi vilkasta myös selän lihaksissa.

Yläselän alueella ilmenevät tukahdutettu viha, kiukku, katkeruus, syyllisyys, häpeä ja pelot, sekä päättämättömyys, liikarasitus ja taakat. Keskiselän ongelmat viestivät sisäisestä jäykkyydestä, kontrollista, huolista, epävarmuudesta ja pettymyksestä elämään. Alaselkä kertoo oireilullaan rakkauden kaipuusta, seksuaalisuuteen liittyvistä peloista, taloudellisesta epävarmuudesta, ulkopuolelta tulevasta kuormituksesta, omien voimavarojen ylittämisestä ja avun tarpeesta, tai juuttumisesta lapsuuden tuskaan.

Selkään liittyvissä ongelmissa apua voit saada muun muassa jäsenkorjauksesta, kraniosakraaliterapiasta, kinesiologiasta, aaltosen tekniikkaa hyödyntävästä hieronnasta, vyöhyketerapiasta, Rosen-terapiasta, fysioterapiasta, aft-tekniikasta, pilateksesta, asahista ja joogasta.

Leveä selkälihas latissimus dorsi on yhteydessä haimaan ja trapeziuksen vaakasuora ja nouseva osa pernaan. Nämä lihakset liittyvät haima-pernameridiaaniin. Sacrospinalis-lihakset selkärangan vieressä ovat yhteydessä virtsarakkoon ja virtaarakkomeridiaaniin.

”Elämä tukee minua. Luotan maailmankaikkeuteen. Annan rakkauteni ja luottamukseni virrata vapaana. Olen rohkea ja itsenäinen.” Louise L. Hay, Muuta ajatuksesi, muutat elämäsi -kirja

 

Keho viestii kivulla ja oireilla 

Kipu on aina viesti keholta ja kehotus muuttaa jotakin. Oireet eivät ole pillerin puutetta, eikä elimen poistaminen korjaa kehon kuormitustilaa tai ravintoainepuutosta.

Kun kehoon kertyy kuonaa, elimistö happamoituu vääränlaisen ravinnon, tunnekuorman, elintapojen ja ympäristön vaikutuksesta, lihakset kipeytyvät näiden ja huonon ergonomian myötä. Kipua voi lievittää hengittäminen nenän kautta tietoisesti, veden juominen, emäsjauhe/viherjauhe/savi ja kasvispainotteinen emäksinen ruokavalio, tarvittaessa ravintoainepuutosten korjaaminen ja myrkkyjen puhdistaminen kehosta, jalkakylvyt suolavedessä, lämmin kauratyyny, viileä geelipakkaus/ pirunkourageeli, kinesiologian menetelmät, homeopaattinen Arnica ja magneettilaastarit. Varmista myös, että sinulla on kehossa riittävästi suolahappoa, entsyymejä ja mineraaleja/vitamiineja, sekä oikea suoliston mikrobikanta.

Oireiden syiden selvittämiseksi voidaan käyttää sekä länsimaisen- että itämaisen lääketieteen keinoja -kukin haluamiaan menetelmiä, joita voivat olla muun muassa hammastarkastus, veri- ja virtsanäytteet, erilaiset kuvaukset ja sähköiset mittaukset, gynekologiset tutkimukset, geenitestit, suolistoanalyysit, kiinalaisen lääketieteen pulssitesti ja kielidiagnostiikka, ayurvedinen pulssitesti, iirisanalyysi, homeopaattinen haastattelu, sisäilmatutkimus ja bioresonanssimittaus.

Ihmiset reagoivat eri tavoin eri kuormitustekijöihin ja niiden määriin. Kun nämä tekijät on löydetty, aletaan vähentämään kuormitustekijöitä ja korjaamaan mahdollisia ravintoainepuutoksia. Jos kehosta on löytynyt parasiitteja, loisia tai liian paljon haitallisia mikrobeja, aloitetaan myrkynpoistojärjestelmän tukemisella ja ei-toivottujen eliöiden häätämisellä. Samalla muutetaan elintapoja ja ruokavaliota terveyttä edistäväksi ja käytetään tarvittaessa ravintolisiä kuuriluonteisesti. Ja tietenkin muistetaan myös elämästä nauttiminen juoman, ruuan, tanssin, laulun, naurun, tai Sinulle hyvää oloa tuottavien asioiden parissa!

Mitä sinulle tarkoittaa olla elossa? Uskallatko Elää?

 

Elo-syyskuun alue kehossa 

23.8.-22.9. herkimmillään on suoliston, haiman ja pernan alue, sekä hermosto.

 

Hermosto ja keho-mieliyhteys

Autonominen hermosto ylläpitää tahdosta riippumattomia toimintoja: sydämensykettä, ruuansulatusjärjestelmää ja hengitystä. Keskushermosto puolestaan välittää informaatiota jokaisen solun kautta. Vaivattomaan viestintään hermosto tarvitsee erityisesti muun muassa hyviä rasvahappoja, suoloja, vettä ja B-vitamiineja. Hermohäiriöt ovat informaatiovirran epäonnistumista, jonka voivat aiheuttaa esimerkiksi paniikki, viha, pelko ja häpeä. Tunteiden työstäminen on tärkeää hermoston, ja sen kautta koko kehon hyvinvoinnille!

 

Ruuansulatus ja ravinnon imeytyminen

Rauhallinen ruokailuhetki, huolellinen pureskelu (n. 30x/suupala), teollisesti prosessoimaton ravinto, ruuan havainnointi kaikilla aisteilla ja säännöllinen syöminen, sekä itselle sopivan ruokavalion ja elintapojen noudattaminen on erittäin tärkeää hyvälle ruuansulatukselle ja ravintoaineiden imeytymiselle!

Kun sinulla tekee mieli syödä, onko kyseessä silmän, nenän, suun, vatsan, solujen, mielen vai sydämen nälkä tai jano, ja kuinka voimakas se on?  Voi päättää syödä vain silloin, kun kyseessä on solujen nälkä. Jos kyseessä on mielen tai sydämen nälkä, osaa ottaa yhteyttä johonkin henkilöön tai vaikka kirjoittaa ajatuksia paperille.

Sisään ja ulos virtaavan energiamäärän suhteen on oltava tasapainossa. Kun syö hitaasti arvioiden kylläisyyttä 20 minuutin kuluttua syömisen aloittamisesta ja havainnoi värit, tuoksut, rakenteen, maun, lämpötilan, äänen, sekä ravinnon keräämän energian auringosta ja on tietoinen ihmisten välittämästä energiasta ruoka-aineissa, syö oikean määrän ja osaa lopettaa kunnes on 2/3 täynnä.

Haiman tehtävä on tuottaa ruuansulatusentsyymejä ja huolehtia verensokerin säätelystä. Oireet haiman toiminnassa voivat viitata työn ja huvin epätasapainoon elämässä, sekä kyvyttömyyteen nauttia elämästä. Perna vastaa veren suodattamisesta, immuunipuolustuksesta ja kiinalaisen lääketieteen mukaan se jakaa ravinnosta tulevan energian elimille. Suodattamaton tunnekuona ja jämähtäneet asenteet voivat ilmentyä pernan oireiluna.

Mahalaukun suolahappotuotanto vaikuttaa ravinnon pilkkoutumiseen ja tappaa haitalliset mikrobit mahalaukussa. Stressi ja happosalpaajalääkitys alentaa suolahappotuotantoa ja vähäinen suolahapon määrä vaikuttaa mm. suolistohiivan kehittymiseen ja anemiaan. Suolistossa ravintoaineet, mutta myös asiat ja tunteet, sulatetaan ja imeytetään, ja erottelun jälkeen ylimääräiset valmistellaan poistettavaksi. Suoliston kunto vaikuttaa myös mielialaan, sillä mm. serotoniinista yli 90% syntyy suolistossa. Väärä suoliston mikrobikanta ja suolistohiiva aiheuttaa halun syödä paljon hiilihydraatteja ja makeaa. Sokerinhimo laantuu ja mieliteot lakkaavat ajan myötä, jos hiivan ruokkiminen loppuu ruokavaliomuutoksen myötä, mikrobiepätasapaino korjataan, mahdolliset loiset, parasiitit, sienet, hiivat ja homeet häädetään, ja keho saa tarvitsevansa ravintoaineet. Entsyymivalmisteella voi tarvittaessa tukea ruuansulatusta/ravinnon pilkkoutumista ja probiooteilla (esim. Havitall-psylliumkuitujauhe, Lacticol, Mikro Veda Life) suoliston mikrobikannan lajikirjoa ja määrää.

Jätä pois vähintään 1-3 kuukaudeksi kehoa kuormittavat ruoka-aineet, jotta tulehdus kehossa sammuu, kehon happamuus vähenee ja suolisto alkaa korjaantua. Jos olo on tuntunut hyvältä ruokavaliomuutoksen jälkeen, on hyvä miettiä, haluaako kehoa uudelleen huonoon kuntoon. Vaurioiden korjaaminen kestää pitkään, mutta niiden aiheuttamiseen riittää pieni määrä jotakin sopimatonta. Esim. yksi korvapuusti (sis. maito, hiiva, sokeri, vehnä, margariini, maksatoksinen kassian kaneli) pitkän terveellisesti syödyn jakson jälkeen saattaa aiheuttaa tulehduksen ja huonon olon.

 

Mitä vaihtaa totuttujen ruoka-aineiden tilalle?

Gluteeniton-> tattari, hirssi, riisi, manteli, kookos, kikherne, amarantti -jauhot, hiutaleet, leseet, jyvät
Hiivaton-> leivinjauhe, ruokasooda (luontaistuotekaupasta alumiinittomana)
Maidoton, soijaton-> kookosmaito, hirssijuoma, vesi
Sokeriton (valkaisematon/raffinoimaton)-> intiaani-/kookossokeri, raakaruokosokeri, hunaja (kuumentamattomana!)

Puhdistettu suola-> kristalli-/ruususuola (=vuorisuola), puhdistamaton merisuola Vuorisuolassa (Bolivian ruususuola, Himalajan kristallisuola) luontaiset mineraalit, 84 alkuainetta, ovat tallella. Puhdistamattomassa merisuolassa on 86 alkuainetta.

Juo vettä 1,5-2l pieniä kulauksia pitkin päivää ja lisää halutessa -1tl puhdistamatonta meri- tai vuorisuolaa tai luomu sitruunaa puristettuna.

Veden kiittäminen laittamalla kädet vesilasin tai kannun ympärille muuttaa värähtelyä paremmaksi ja veden voi suodattaa suodatinkannulla/aqvan hanasuodattimella [https://www.aqva.fi/AQVA-ULTRA-hanasuodatin/ekauppa/pAQ003-1/]

Käytä paljon kasviksia, marjoja, hedelmiä, yrttejä: smoothiet, sosekeitot, uunijuurekset, paahdetut lämpimät kasvikset
Proteiinina kala, kalkkuna, riista, poron vasan maksa, muna, linssit, siemenet ja pähkinät (mieluiten liotettuina)

Tee leipä/näkkäri veteen, kohotusainetta ei tarvita
Psyllium ja chian siemenet kuidunlähteeksi
Liota yön yli ja huuhtele siemenet ja pähkinät, lisää leipätaikinaan tai smoothieen.
Valitse kylmäpuristettuja luomuöljyjä lasipullossa: neitsyt oliivi-, pellavansiemen-, hampunsiemen-, camelina-, seesaminsiemen-, macadamia-, avocado-, mct-öljy tummassa lasipullossa, kuumennusta kestävät luomu voi, kirkastettu voi eli ghee ja kookosöljy, leivälle gheetä (ei sisällä maitoproteiinia) tai voita.

Yksilöllisen ruokavalion koostamisessa voi hyödyntää esim. geenitestin ravintosuosituksia, ayurveda-kehotyypin ja -pulssitestin tai kiinalaisen ravinto-opin mukaisia suosituksia. Kts.

Samhitan blogi [https://samhita.fi/blogi/], Heli Jurvanen -ayurvedakonsultaatiot

Ruoan voima -kirjat [https://www.ninahaavisto.com/ruoanvoima], Nina Haavisto -kiinalaisen lääketieteen vastaanotto

Ayurveda-ruokavalio huomioi myös vuodenaikojen vaihtelun. Esimerkiksi kylmää ravintoa kuten salaatteja, smoothieita ei syödä kylmänä vuodenaikana, sillä se hidastaa ruuansulatusta ja aineenvaihduntaa. Kiinalaisessa ravinto-opissa huomioidaan ravinnon funktio: onko se esimerkiksi kuumentava ja kosteuttava vai viilentävä ja kuivattava. Emäksisessä ruokavaliossa kiinnitetään huomiota ruoka-aineiden pH-arvoon, sillä emäksisessä kehossa taudinaiheuttajat ja kivut eivät viihdy.  Histamiiniruokavaliossa minimoidaan histamiinin lähteet. Veriryhmän mukaisessa ruokavaliossa huomioidaan kullekin veriryhmälle hyödylliset ja haitalliset ruoka-aineet. Vähähiilihydraattisessa ruokavaliossa vähennetään viljoista saatavaa hiilihydraattimäärää ja kiinnitetään huomiota sekä hiilihydraattien määrään että laatuun ja riittävään proteiinien ja rasvojen saantiin. Hormonityypin mukaisessa ruokavaliossa huomioidaan vallitseva hormoni ja kiinnitetään ruoka-aineiden lisäksi huomiota ruoka-aikoihin.

Ravinnon hankkimisessa on hyvä huomioida asuinmaan vuodenajat, satokaudet, maaperä, sen mineraalit ja mahdollinen maaperän köyhtyminen tehoviljelyn seurauksena, lähiruoka ja luomutuotanto. Mullassa, auringossa ja sateessa (ulkomailla) kasvanut luomu-kasvis voi olla parempi vaihtoehto kuin Suomessa kasvihuoneessa ravintoliuoksella, keinovalolla ja vesijohtovedellä (talvella) kasvatettu kasvis. Vilja on hyvä jauhaa jauhoksi itse viljamyllyllä [http://www.energian.net/osttiroler/kotitalousmallit/valinta.html], jolloin ravintoarvo on parempi ja välttyy jauhonparanteilta, joita ei tarvitse merkitä pakkausselosteeseen.

 

Happo-emästasapaino ja suolistomikrobit

Ajatukset, uskomukset ja tunteet vaikuttavat fyysiseen kehoon. Stressi, sekä negatiiviset ajatukset ja tunteet voivat happamoittaa kehoa, saada mahahapon tuotannon alenemaan ja haitalliset mikrobit lisääntymään. Vain mahalaukussa kuuluisi olla hyvin hapanta ja riittävästi suolahappoa haitallisten eliöiden tuhoamiseksi.

Kehon sisäpuolella ja iholla on aina mikrobeja. Ei ole mahdollista elää steriilinä -suojassa kaikilta bakteereilta, viruksilta, hiivoilta, homeilta, sieniltä, loisilta, parasiiteilta ja näiden tuottamilta toksiineilta. Esimerkiksi hyviä suoliston bakteereita tarvitaan moniin kehon toimintoihin. Elämälle epäedullisten mikrobien tehtävänä taas on happaman kudoksen hajottaminen. Jotta kehoa hajottavat ja elämää ylläpitävät mikrobit pysyvät tasapainossa, tarvitaan psyykkinen, fyysinen ja biokemiallinen tasapaino, sekä tasapainoa tukeva ympäristö. Tunnekuormitus, fyysinen ylikuormitus, myrkkykuormitus kiinteinä aineina, nesteinä tai höyryinä ja/tai ravintoainepuutokset voivat olla psyykkisten ja fyysisten oireiden taustasyitä. Olipa kyseessä väsymys, uupumus, keskittymiskyvyn puute, unettomuus, fyysinen kipu, voimakas eritteiden haju, mahan turpoaminen, ilmavaivat, ripuli, ummetus, tiheä virtsaaminen, runsas tai erittäin niukka kuukautisvuoto, tai mikä tahansa oire terveydentilan epätasapainosta on hyvä etsiä itselleen apua ja tutkia hyvinvoinnin ammattilaisen avulla, mikä oireen aiheuttaa ja miten se korjataan. Esimerkiksi voimakas hienhaju ei ole ihohuokosia tukkivan alumiinia sisältävän deodorantin puutetta vaan kehon keino ilmaista suoliston mikrobiepätasapainosta. Funktionaalinen lääketiede pyrkii selvittämään toiminnallisten oireiden syitä ja korjaamaan kehon tilaa muun muassa ravitsemuksen avulla. Kehoa voi tukea myös erilaisilla puhdistuksilla, suolijoogalla, terveysmeediokuurilla ja paastolla.

 

Suolistohiivan liikakasvu

Suolistohiivan liiallinen määrä suolessa estää limakalvon korjaantumista. Testaa hiiva sylkäisemällä vesilasilliseen aamulla heti kun heräät ja anna olla vartti. Jos veden pinnasta lähtee roikkuvia rihmoja pohjaa kohti, kehossa on hiivaa. Jos sylki jää veden pinnalle, hiivaa kehossa ei tämän ”kotikonstin” mukaan ole. Suolistohiivan voi tutkituttaa esim GutGuide-ulostetestillä.

 

Candidan/suolistohiivan hoitoon tarvitaan 

•riittävä mahahappo, jotta suolistoon kuulumattomat mikrobit eivät pääse etenemään mahalaukusta (mm. protoninpumpunestäjien eli happosalpaajien pitkäaikainen käyttö ja stressi edesauttaa mahahappotason alenemista),

•hyvä suun ja suoliston mikrobikanta (home/huono sisäilma, ravinto, lääkkeet, hormonivalmisteet ja -jäämät ravinnon/veden mukana, kosmetiikka, haitalliset kemikaalit, ympäristön myrkyt voivat saada epätasapainoon) ja

•limakalvon kunto (Limakalvolle: luuliemijauhe/jääpalat, tyrniöljy (omega7), glutamiini, biotiini, piigeeli)

•riittävästi kuituja, joita hyvät suolistomikrobit käyttävät ravinnokseen,

•hyvin toimiva maksa, jota voi tukea maarianohdakkeella, artisokalla, voikukalla ja kurkumiinilla, jotta maksa pystyy puhdistamaan myrkyt mahdollisimman hyvin,

sekä kaikkein tärkeimpänä

•ruokavalio ja elintavat, jotka tukevat terveyttä ja hillitsevät tulehdusta.

Ei-tieteellisesti-todistettu-näkemys löytyy Anthony Williamin kirjasta Terveysmeedio auttaa (Tammi 2016), että candida ei hyödynnä hedelmien ja marjojen sokeria, vaan marjojen ja hedelmien sisältävät antioksidantit, polyfenolit, antosyaanit, mineraalit, fytokemikaalit ja mikroravintoaineet, sekä kuidut, hedelmäliha, kuoret ja siemenet tuhoavat candida-sieniä, loisia, matoja, ja haitallisia bakteereja, kun taas rasva ja proteiinit ruokkivat candidaa, sillä ruuansulatusongelmista johtuen sulamaton proteiini (lihasta, kananmunasta) kertyy suolistoon, jolloin candida, sienet, loiset ja bakteerit viihtyvät ja lisääntyvät, sekä käyttävät ravintona proteiinin lisäksi rasvoja. Tämän näkemyksen mukaan on tärkeää tukea ruuansulatusta ja limakalvon kuntoa, maksan ja sapen toimintaa, sekä syödä hyvin sulavaa (puurot, sosekeitot, smoothiet) ja mahdollisimman prosessoimatonta ravintoa.

 

Ravintoaineet

D-vitamiini säätelee suoliston limakalvon läpäisevyyttä. Hyvä D-vitamiinipitoisuus on 100-150 nmol/l seerumissa. Tämän tason saavuttamiseen aikuinen tarvitsee D3-vitamiinia 1,75µg/painokilo päivässä. Imeytyäkseen kalsium tarvitsee kaveriksi D3-vitamiinin, magnesiumin ja K2-vitamiinin. Osteoporoosissa hapan keho korjaa pH-tasapainoa kalsiumilla ja ottaa sen luustosta. Myös kola- ja energiajuomien sisältämä fosforihappo kuluttaa kehosta, erityisesti luustosta, emäksistä kalsiumia. Suomessa käytetään paljon maitotuotteita ja Suomessa on myös paljon osteoporoosia. Prosessoidut maitotuotteet happamoittavat kehoa eivätkä ne ole hyvä kalsiumin lähde. Monilla suomalaisilla puuttuu lisäksi laktaasientsyymi, joka pilkkoo maitosokeri laktoosia. Maitoproteiini on Suomessa A1 kaseiini ja siksi moni pystyy käyttämään ulkomaisia alkuperäisrodun maitoproteiini A2 kaseiinia sisältäviä maitotuotteita (kohtuudella). Lisäksi Suomessa eläimille syötetään AIV-rehua, joka sisältää muurahaishappoa, jota taas käytetään luiden tutkimuksessa luun haurastuttamiseksi/hajottamiseen.

Magnesium on kaiken pohjamineraali ja sitä tarvitaan sekä muiden mineraalien toimintaan että yli 300 entsyymireaktioon; aikuiselle 360-370mg iltaisin (suosi valmistetta, jossa eri muotoja, kuten malaatti, tauraatti, bisglysinaatti), ulkoisesti suihke tarvittaessa. Jos kalsiumin tarve, Ca:Mg 2:1.

C-vitamiini 100mg/painokilo tai 1000-6000mg/jaettuna useaan annokseen aamupäivälle, varmista että käyttämäsi B-vitamiinit ovat luonnollisessa/aktiivisessa muodossa.

 

Verikokeella (TrFeSat) todettuun raudanpuutteeseen voi käyttää max. 25mg rautaa/vrk. 

Vitamiinit ja mineraalit voi ottaa esim. ma-pe ja 2pv taukoa, jotta imeytyminen pysyisi tehokkaana. Halutessaan voi lisäksi huomioida, että vähenevästä puolikuusta uuteen kuuhun imeytyminen on heikompaa kuin kasvavalla kuulla. Lue kirjoittamani ravintoaine- ja ravintolisäkuvaukset Fiksuapteekin sivuilta [https://fiksuapteekki.fi/terveys/ravintolisat/].

Voit tarkistaa tuote/ruoka-aine navalla kallistustestillä, mikä sopii: sano ”keho näytä kyllä” ja katso mihin suuntaan kallistut, ja tee sanoin ei-sanan kanssa. Yleensä eteenpäin=kyllä, taakse=ei. Kinesiologisella eteen-taakse kallistustestillä voit ”kysyä keholta” mitä tahansa, kun esität väitteen ja haluat saada siihen selkeän vastauksen. Jos keho pysyy paikallaan, vastaus on neutraali.

 

Huomautus

Huomaathan, että tekstissä esitetyt asiat on koottu useista eri lähteistä ja tieto muuttuu, kun uusia tutkimuksia ja havaintoja tehdään. Ne eivät ole tarkoitettu käytettäväksi diagnoosina tai parannuskeinona, eivätkä ne korvaa lääkärin tai muun sairaanhoitojärjestelmän ammattilaisen antamia hoitoja ja ohjeita. Keskustele aina hoitohenkilökunnan kanssa lääkityksen muutoksista tai hoitoosi liittyvistä asioista, kuten esimerkiksi hoitojen lopettamisesta. Jokainen tekee mahdollisia muutoksia elämäntapoihin omasta tahdosta ja omalla vastuulla.

 

Antoisaa satokautta, voi hyvin! 

Rakkaudella 

Psykokinesiologi, iridologiopiskelija Tiia Karhi 

 

Ps. Mistä hyvinvointiin ja terveyteen liittyvistä aiheista haluaisit lukea jatkossa?

Tiia on Rakkaudentähden blogin vieraileva kirjoittaja, joka on opiskellut länsimaista lääketiedettä, sekä perehtynyt kiinalaiseen lääketieteeseen, ravitsemukseen, rautaan ja geeneihin. Lisäksi hän on musiikkiin ja ääneen erikoistunut psykokinesiologi ja laulaja. Hän on pitänyt vastaanottoa Turun perhelääkäreillä, sekä ollut mukana Suomen musiikkilääketieteen yhdistyksen Turun moniammattillisella musapolilla, jossa arvioidaan muusikoiden pitkittyneitä vaivoja. Terapiatyön lisäksi hän on työskennellyt Tuusulassa lasten parissa musiikkiliikuntakerhon ohjaajana, muskariohjaajana ja kuoronjohtajana, Turun kaupungilla musiikkityöntekijänä senioreiden parissa johtaen kuoroa ja opettaen pianon soittoa, ja vuodesta 2017 asiakaspalvelutyössä luontaistuotekaupassa Kemissä. Tiia ottaa vastaan sovitusti Aito kauppa Kemissä, Artemis City Spassa Hämeenlinnassa ja SelexLabilla Helsingissä. Lisätietoa Tiian tarjoamista palveluista, iridologiasta ja kinesiologiasta löydät sivulta http://www.facebook.com/hyvinvointikonsultaatiot

Lähteet: Touch for health koulutusmateriaali; Kehosi paljastaa mielesi, Deb Shapiro, Basam Books, Tallinna Raamatutrukikoda 2012, 5. painos; Muuta ajatuksesi, muutat elämäsi, Louise L. Hay, Era Nova Publishing, Gummerus kirjapaino oy, Jyväskylä 1991

Share →

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

e61fa97c9a086b05cf3e8b2018e949c6%%%%%%%%%%%%%%%%%