Talvipäivänseisauksesta kevätpäiväntasaukseen -Mitkä kehonosat ovat herkimmillään

Kirjoittanut Psykokinesiologi: Tiia Karhi

 

”Taas vuosi on vierähtänyt.

Katson taakse ja näen mitä olen nyt.

Me joulua käymme juhlimaan.

Pian vanha vuosi vaihtuu seuraavaan.

Vaikka tiedänkin

ei tätä maailmaa jouluaattoihin kovin paljon paremmaksi saa.

Oonko lapsi vai aikuinen, jos lapsen mielen valitsen.

Olkoon joulu sellainen kuin silloin, kun vielä tiennyt en.”

-Kun vielä tiennyt en/Samuli Edelmann

 

Joulu-tammikuun alue kehossa

Päivä pitenee valon määrän lisääntyessä pohjoisella pallonpuoliskolla joulukuun talvipäivänseisauksesta maaliskuun kevätpäiväntasaukseen. Talvipäivänseisaus oli 21.12. ja reisien alueelta siirrytään alaspäin kehossa, jolloin herkimmillään ovat iho, polvet ja nivelet ajalla 22.12.-21.1. Tämän kuukauden ajanjakson sisällä jokainen kehonosa ja -alue on herkimmillään muutaman päivän ajan. Eläinradan merkein merkityt vastineet kehossa löytyvät kuu-seinäkalenterista/kuu-sää päiväkirjasta/Yläkuun kauneus-terveyskalenterista. Voit tilata omasi Rakkaudentähden verkkokaupasta.

 

Kuun vaiheet

Kasvavan kuun vaiheet näet taivaalla D-kaaren sirpistä täysikuuksi, jota kuvaa kalenterissa valkoinen pallo. Täysikuu on 30.12., 28.1., 27.2. ja 28.3.

Vähenevä kuu näkyy taivaalla C-kaaren sirppinä ja lopulta ”häviää”, jolloin on uusikuu ja jota merkitään kalenterissa mustalla pallolla. Uusikuu on 13.1., 11.2. ja 13.3.

Kasvavalla kuulla tuetaan kehoa sisäisesti itselle sopivalla, prosessoimattomalla ravinnolla ja vähenevällä kuulla hyödynnetään luonnon tukea puhdistaa kehoa. Lue lisää kehokalenterin osasta 1(https://www.rakkaudentahti.fi/kehokalenteri-osa-1/)

Luonnon rytmin ja kuun vaikutuksesta arkeen perimätietoon perustuen voit lukea Yläkuun blogista (http://www.ylakuu.com/suomi/kuu.htm).

 

Polvet, nivelet ja keho-mieliyhteys

Nivelten avulla voit liikkua joustavasti ja vaivatta: kävellä, hyppiä, istua, halata, kätellä, kumartua, kurottaa, tarttua kiinni ja päästää irti, sekä ilmaista tunteita ja ajatuksia liikkeen ja toiminnan kautta. Kehosi paljastaa mielesi -kirjan mukaan jäykät nivelet heijastavat jäykkiä ajatuksia. Polvet jäykkinä, nilkat joustamattomina ja varpaat taipumattomina tai käpristyneinä askeleen ottaminen on vaikeaa, kyynärpäitä taivuttamatta, sormet suorina tavaraan ei voi tarttua, selkä kumarassa pään kannattelu ja katseen nostaminen on raskasta, ja liikkumaton leukanivel estää avaamasta suuta puhuakseen ja syödäkseen. Elämän kulun vastustamisen sijaan olisi hyvä löytää oma paikka elämässä ja oma tapa elää, osana maailmankaikkeutta luonnon rytmiä myötäillen, luottaen, että maaperä kantaa.

Polven takana sijaitseva popliteus-lihas liittyy sappirakkomeridiaaniin ja puuelementtiin. Se kääntää jalkaa ja koukistaa polven. Polvet ovat yhteydessä ylimielisyyteen ja itsepäisyyteen, sekä antautumiseen, rakastettavuuteen ja vaatimattomuuteen. ”Ylpeys käy lankeemuksen edellä” -sanotaan. Taivuttamatta polvia kompastuu ja taivuttamalla niitä voi liikkua vapaasti ja arvokkaasti haluamaansa suuntaan. Polvien avulla polvistutaan. Niiden avulla on mahdollista nöyrtyä, taipua, antaa myöten, myöntyä, olla nöyrä, mutta myös noustava ylös ja päästä jaloilleen. Polvet toimivat iskunvaimentimina alla olevan maaston ja yllä olevan kehon painon välillä. Liiallinen fyysinen tai psyykkinen paino saattaa rasittaa polvia.

 

Iho ja keho-mielen viestit

Miltä tuntuu, kun joku ”menee ihon alle”, saa aikaan ”kylmiä väreitä”, tai miltä tuntuu olla ”kananlihalla”, ”paksunahkainen”, ”herkkähipiäinen” tai ”haluta hypätä ulos nahoistasi”. Iho suojaa kehoa, heijastaa tunteita, on herkkä kosketukselle, sekä kertoo terveydentilasta, ruokavaliosta ja elämäntavasta. Iho luo rajan ihmisen itsensä ja ulkomaailman välille.

Jos sinulla on iho-ongelmia, onko joku ylittänyt rajasi, oletko ylittänyt valtuutesi ja mennyt liian pitkälle, oletko rajoittanut itseäsi liikaa ja rakentanut suojakuoren, yritätkö vapautua rajoituksista, tai saako läheisyyden pelko sinut vastustamaan kosketusta ja tunteita. Ihoon vaikuttaa, kuinka paljon juot vettä ja alkoholia, liikut ja lepäät, mitä syöt (oletko kokeillut gluteenitonta ja maidotonta ruokavaliota, saatko elintarvikkeiden mukana paljon sitruunahappoa tai muita lisä- ja säilöntäaineita) ja miten hoidat ihoa sisäisesti ja ulkoisesti. Kaunis iho tarvitsee mm. A-, B2-, B3-, B5-, C-, D-, E-vitamiinia, biotiinia, piitä, kollageenia, jodia, rikkiä, sinkkiä ja hyviä rasvahappoja. Emässuolalla voi tehdä jalkakylpyjä, suolasaunahoidon ja puhdistaa kasvot. Riittää, että kasvot puhdistetaan kevyesti kerran päivässä iltaisin ennen nukkumaanmenoa ja huuhdellaan aamuisin vedellä. Jos ei käytä meikkiä, pelkkä emässuola riittää puhdistamiseen ja meikin voi puhdistaa esimerkiksi emäksisellä puhdistusmaidolla, jota miehet voivat käyttää myös parranajoon höylällä.

Ihon tehtävä on suojata kehoa ja sen pinnalla elää hyviä mikrobeja, jotka tekevät työnsä, jos niitä ei tuhota puhdistusaineilla ja haitallisia kemikaaleja sisältävällä kosmetiikalla. Käsidesit ja muut desinfiointiaineet tappavat myös hyviä mikrobeja, jolloin kehon oman immuunipuolustuksen kyky puolustautua haitallisia mikrobeja vastaan heikkenee.

Iho voi hyvin, kun sillä on riittävästi ravintoaineita käytettävissä sisäisesti ja tarvittaessa ihotyypin mukainen kosteuttava kasvovesi, kasviöljy tai luonnonkosmetiikan kasvovoide. Hyvinvoivaa ihoa ei tarvitse välttämättä meikata eli peittää jotakin tai yrittää tehdä itsestään kauniinpaa kuin jo on. Kun iho on herkimmillään, voi hyvin antaa karvojen olla poistamatta niitä ja ihon hengittää ilman kemikaalikerrosta, ja opetella rakastamaan itseä silloinkin, jos ei vielä tunne oloaan hyväksi karvoineen ja meikittömänä. On hyvä olla poistamatta karvoja aina herkimmillään olevalta alueelta, kuten tammi-helmikuussa sääristä ja pohkeista ja maalis-huhtikuussa pään alueelta, sekä jokaisen kuukauden kasvavalla kuulla (jollei halua niiden vahvistuvan ja tuuheutuvan) ja vähenevällä kuulla niinä päivinä, kun kehonosa on herkimmillään muutaman päivän ajan. Jokaisen kuukauden sisällä olevien päivien eläinradan merkkien ja kehonosien vastaavuudet näet kuukalenterista.

On hyvä muistaa valintoja tehdessään, että esimerkiksi muovit ja synteettinen kosmetiikka sisältävät hormonihäiritsijöitä. Omaa ja ympäristön hyvinvointia voi edistää vähentämällä kemikaalikuormaa:

 

Vaihda

-muoviastiat ja juomapullot lasisiin tai metallisiin

-synteettinen kosmetiikka (emäksiseen) luonnonkosmetiikkaan

-puhdistus- ja pesuaineet hajusteettomiin ja väriaineettomiin tuotteisiin

-tekokuituvaatteet- ja tekstiilit luonnon materiaaleista valmistettuihin tuotteisiin

-sisustus- ja rakennusmateriaalit luonnonmukaisiin vaihtoehtoihin

-prossoitu ruoka luomu raaka-aineisiin ja valmista ruoka itse

Vältä kehon toiminnoille ja ympäristölle haitallisia aineita, kuten torjunta-aineita, raakaöljyjalosteita/maaöljyjohdannaisia, silikoneja, ftalaatteja, parabeenejä, metyyli-isotistsolinonia, metyylikloori-isotiatsolinonia, sitruunahappoa (E330-333, E380, E472c, E1505), formaldehydin vapauttajia eli mikrobeja tuhoavia säilöntäaineita, hajusteita, alkoholia, kemiallisia UV-filttereitä (aurinkotuotteissa), parafenyleenidiamiinia PPD (hiusväreissä, ripsien ja kulmien kestoväreissä), sulfaatteja eli tensidejä (pesuaineissa, ärsyttävä ja ympäristöä rehevöittävä), sodium lauryl sulfaattia, sodium laureth sulfaattia, muoveja ja akrylaatteja eli muoviyhdisteitä (ripsi- ja kynsiliimoissa), bisfenoli A:ta (muoveissa), tolueenia (kynsituotteissa, liuotin) ja perfluorattuja yhdisteitä (vedenpitävissä tekstiileissä ja pinnoitetuissa paistinpannuissa, palonestoaine).

Iho liittyy kiinalaisessa lääketieteessä metallielementtiin, johon kuuluvat keuhkot ja paksusuoli, karvat, suru, syyllisyys, katumus, itkeminen, huokaaminen, kirpeä maku, mädääntynyt haju ja valkoinen väri. Iho-oireet voivat viestiä paksusuolen ja maksan epätasapainosta, jolloin on hyvä kiinnittää huomiota kuormittavien myrkkyjen lähteisiin ja kokonaismäärään, sekä riittävään ravintoaineiden saantiin.

 

Oletko koskaan silittänyt ihoasi ja kiittänyt kehoasi, kuinka se joka hetki toimii parhaansa mukaan?

”Saan myönteistä huomiota osakseni. Olen turvassa. Kukaan ei uhkaa yksilöllisyyttäni. Olen rauhallinen. Maailma on turvallinen ja ystävällinen. Vapaudun kiukun ja vihan tunteistani. Saan aina kaiken, mitä tarvitsen. Otan minulle kuuluvan hyvän vastaan ilman syyllisyyttä. Olen sovussa elämän pienien asioiden kanssa.” Louise L. Hay, Muuta ajatuksesi, muutat elämäsi -kirja

pH-Cosmetics ihonhoitotuotteet ja emäksinen mineraalisuola (https://www.kehologi.fi/tuotetieto/ph-kehonhoito) ovat myrkyttömiä vaihtoehtoja synteettisille ja happamille kosmetiikkatuotteille.

 

Kiinalainen lääketiede -elementtien, meridiaanien ja elinten yhteys

Nivelet kuuluvat kiinalaisessa lääketieteessä puuelementtiin, johon liittyvät maksa ja maksameridiaani, sappirakko ja sappirakkomeridiaani, näkö, suuttumus, viha, kauna, katkeruus, huutaminen, tuuli, hapan, härskiintynyt ja vihreä väri. Näiden avulla ja nämä huomioimalla voi tasapainottaa tätä elementtiä, sekä elementin meridiaaneja ja elimiä.

 

Tammi-helmikuun alue kehossa

22.1. alkaen siirrytään jälleen kehossa alaspäin ja herkimmillään on pohkeiden ja säärten alue 21.2. saakka.

Pohkeisiin ja sääriin liittyvät lihakset, meridiaanit, elimet ja elementit

Peroneus, Tibialis anterior ja Tibialis posterior ovat virtsarakkomeridiaanin testilihaksia ja ne kuuluvat vesielementtiin, jota voi tasapainottaa sininen väri, suolainen maku, pilaantunut haju, vaikeroiminen, valittaminen, huoli, pelko, kylmyys ja kuulo huomioimalla ja niiden avulla. Peroneuksen ja Tibialis posteriorin heikkous voi liittyä lattajalkaan eli jalan matalaan holvikaareen. Keho-mieli-kirjan mukaan lattajalat ilmaisevat rajojen puutetta, maadoittumisen puutetta, sekä juurettomuutta.

Gastrognemius ja soleus ovat yhteydessä kolmoislämmittäjämeridiaaniin, lisämunuaisiin ja tulielementtiin. Tulielementistä voit lukea kehokalenterin osasta 1 (https://www.rakkaudentahti.fi/kehokalenteri-osa-1/).

 

Pohkeiden ja nilkkojen keho-mieliyhteys

Yritätkö pitää kiinni asioista nykyisellään ja näyttääkö tulevaisuus pelottavalta? Mitä pelkäät, pakenet tai vastustat? Mistä kannat huolta? Koetko, ettei sinua tueta ja yrität pysyä pystyssä omin avuin? Luotatko sisäiseen tukijärjestelmääsi, niveliin, nikamiin, jänteisiin, luihin ja lihaksiin, elintoimintoihin, sekä henkilökohtaiseen vakaumukseen? Oletko suoraselkäinen?

Polvien tavoin kapeat nilkat kannattelevat kehon painoa, sekä mahdollistavat joustavan liikkumisen ja suorassa seisomisen. Oireet nilkkojen alueella voivat heijastaa liian raskasta henkistä tai fyysistä kuormaa ja joustamattomuutta.

Kireät pohjelihakset voivat keho-mielikirjan mukaan viitata menneeseen takertumiseen ja taisteluun tulevaisuuteen liittyviä asioita vastaan. Stressi voi heijastua lisämunuaisiin yhteydessä olevien pohjelihasten kireytenä. Krampit ja ”suonenvedot” pohkeissa tai muualla kehossa ovat merkki neste- ja mineraaliepätasapainosta. On tärkeää juoda riittävästi hiilihapotonta ja maustamatonta vettä ja tarvittaessa lisätä litraan vettä muutama rae tai 1/2-1tl puhdistamatonta vuori- tai merisuolaa, sekä huolehtia puhdistamattoman suolan (natriumin), kaliumin ja magnesiumin, sekä muiden kivennäis- ja hivenaineiden tasapainosta.

 

Helmi-maaliskuun alue kehossa

22.2.-21.3. herkimmillään kehossa ovat jalkaterät. Tällöin myös varpaankynnet ovat herkkinä, joten niiden leikkaamista on hyvä välttää ja sen sijaan tarpeen mukaan kevyesti viilata viidennen päivän iltana uudesta kuusta, puolikuusta ja täysikuusta, auringon laskettua. Lisäksi raspaamista ja ihon rikkomista on perimätiedon mukaan hyvä välttää. Jalkoja voi liottaa suolavedessä, sekä voidella pH-jalkavoiteella tai laadukkailla kasviöljyillä kuten pH-öljyllä, Frantsilan jalkahoitoöljyllä, argan-, jojoba- tai manteliöljyllä.

 

Keho-mieliyhteys, jalkaterät ja jalkapohjien heijastealueet

”Seisotko omilla jaloillasi”, ”lyötkö jalkasi maahan”, ”oletko saanut jalan ovenväliin”, ”laitatko jalkasi toisen eteen”, ”oletko varpaisillasi”.

Jalkapohjassa on kehon toimintojen ja elinten refleksialueet. Hoitamalla jalkoja, esimerkiksi hieromalla ja kylvettämällä, hoidat koko kehoa. Jalat kannattelevat ja vievät sinut minne tahdot. Voit kävellä, seistä ja tanssia.

Jos jalat ovat kipeät tai vaivaavat, etenetkö elämässä kohti päämääriäsi, oletko tasapainossa itsesi ja ympäristösi kanssa, millainen yhteys sinulla on maahan, pidätkö kiinni vanhasta ja pelkäätkö eteenpäin menemistä tai oletko epävarma paikastasi. Kipu jalkapöydässä tai jalkapohjassa voi olla merkki kipualueen kudoksen fyysisestä rasittumisesta tai epätasapainosta heijastealueen kudoksessa. Kinesiologian avulla voidaan selvittää vaivoihin liittyviä syitä ja kysyä keholta parhaat tasapainotusmenetelmät, joita voivat olla esimerkiksi keho- tai tunnetyöskentely, tai muu hoito kuten vyöhyketerapia, fysioterapia, jalkahoito, tai paremmat kengät ja holvikaarta tukevat pohjalliset.

 

Jalkakylpy: Laita jalat lämpimään veteen, jossa on emäksistä mineraalisuolaa, epsom-suolaa, vuorisuolaa tai puhdistamatonta merisuolaa n. 1rkl, ja liota 20-60min.

Maadoitustuotteiden avulla voit olla yhteydessä maahan ympäri vuoden (https://www.tiedonportaat.fi/)

 

Huomautus

Huomaathan, että tekstissä esitetyt asiat eivät ole tarkoitettu käytettäväksi diagnoosina tai parannuskeinona, eivätkä ne korvaa lääkärin tai muun sairaanhoitojärjestelmän ammattilaisen antamia hoitoja ja ohjeita. Keskustele aina hoitohenkilökunnan kanssa lääkityksen muutoksista tai hoitoosi liittyvistä asioista, kuten esimerkiksi hoitojen lopettamisesta. Jokainen tekee mahdollisia muutoksia elämäntapoihin omasta tahdosta ja omalla vastuulla.

 

Sydämellisiä joulutunnelmia & valon kajetta alkavaan vuoteen! 

Rakkaudella 

Psykokinesiologi Tiia Karhi

 

Tiia on länsimaista lääketiedettä opiskellut, kiinalaiseen lääketieteeseen, ravitsemukseen, rautaan ja geeneihin perehtynyt, musiikkiin ja ääneen erikoistunut psykokinesiologi ja laulaja. Hän on pitänyt vastaanottoa Turun perhelääkäreillä, sekä ollut mukana Suomen musiikkilääketieteen yhdistyksen Turun moniammattillisella musapolilla, jossa arvioidaan muusikoiden pitkittyneitä vaivoja. Terapiatyön lisäksi hän on työskennellyt Tuusulassa lasten parissa musiikkiliikuntakerhon ohjaajana, muskariohjaajana ja kuoronjohtajana, sekä Turun kaupungilla musiikkityöntekijänä senioreiden parissa johtaen kuoroa ja opettaen pianon soittoa. Tiia pitää vastaanottoa Kemissä ja Hämeenlinnassa. Lisätietoa Tiian tarjoamista palveluista ja kinesiologiasta löydät sivulta http://www.facebook.com/hyvinvointikonsultaatiot

Lähteet: Touch for health koulutusmateriaali; Kehosi paljastaa mielesi, Deb Shapiro, Basam Books, Tallinna Raamatutrukikoda 2012, 5. painos; Muuta ajatuksesi, muutat elämäsi, Louise L. Hay, Era Nova Publishing, Gummerus kirjapaino oy, Jyväskylä 1991; https://www.ekokuu.fi/naita-kosmetiikan-ainesosia-kannattaa-valttaa/http://sukupuutto.blogspot.com/2008/11/haitallisia-kemikaaleja-kosmetiikassa.html, YouTube-arjen kemikaalit (Mirja Salkinoja-Salosen videohaastattelut)

Share →

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

5c4acd1e31562296b6dbeac0deb90412111111111