Syyspäiväntasauksesta talvipäivänseisaukseen -Mitkä kehonosat ovat herkimmillään

Kirjoittanut Psykokinesiologi: Tiia Karhi

 

”Lokakuun ja maaliskuun välinen yö on murhaa.

Aivan turhaa pullikoida. Mollin soida pitääkin.

Mitäs jos ei ahdistais yhtään, ei koskaan,

kun loskaan täysi muovikassi ostarilla repeää?

Suutele suulle, romantiikalle, kuulle.

Sano kyllä viinilasillisille, silloille, ruusuille ja kynttilöille.” -Suutele suulle/Teleks

 

Loka-marraskuun alue kehossa

Päivän pituus lyhenee ja valon määrä vähenee pohjoisella pallonpuoliskolla kesäkuun kesäpäivänseisauksesta joulukuun talvipäivänseisaukseen. Syyspäiväntasaus oli 22.9. ja munuaisten ja virtsarakon alueelta siirrytään alaspäin kehossa, jolloin herkimmillään ovat sukupuolielimet, alavatsa, risti- ja häntäluu, sekä sakraali- ja juurichakra ajalla 23.10.-22.11. Tämän kuukauden ajanjakson sisällä jokainen kehonosa ja -alue on herkimmillään muutaman päivän ajan. Eläinradan merkein merkityt vastineet kehossa löytyvät kuu-seinäkalenterista/kuu-sää päiväkirjasta/Yläkuun kauneus-terveyskalenterista. Voit pian tilata ensivuodelle omasi Rakkaudentähden verkkokaupasta.

Kasvava=nouseva=yläkuu

Kuun vaihe on kasvava 17.-30.10., sekä 16.-22.11., jolloin kuun pinnalle heijastuvan auringon valon määrä kasvaa. Luonnon vaikutuksiin liittyvän perimätiedon mukaan se on luonnossa ja kehossa korjaavaa, vahvistavaa ja rakentavaa aikaa, jolloin imeytyminen tehostuu, mutta mikrobit lisääntyvät helposti ja esimerkiksi verenvuotoriski ihon rikkoutuessa on suurempi. Täysikuu on 31.10.

Luonnon rytmin ja kuun vaikutuksesta arkeen perimätietoon perustuen voit lukea Yläkuun blogista.

Kasvavalla kuulla tuetaan kehoa sisäisesti itselle sopivalla, prosessoimattomalla ravinnolla, luonnon kasveilla ja lehtivihreällä, kuten nokkonen, pinaatti, spirulina, chlorella, oras- ja muut viherjauheet, riittävällä hiilihapottoman ja maustamattoman veden juonnilla, kuiduilla kuten psyllium ja chian siemen, raffinoimattomalla suolalla, kuten puhdistamaton meri-, ruusu- tai kristallisuola, sekä hyvillä rasvahapoilla, kuten oliiviöljy, pellavansiemenöljy ja vehnänalkioöljy. Ulkoisesti iholle voi käyttää laadukkaita kasviperäisiä öljyjä, esimerkiksi manteli-, jojoba- ja arganöljy, sekä sekoittaa niihin tai lisätä diffuuseriin tai tuoksulyhtyyn veden joukkoon eteeristä öljyä. Tutustu eteerisiin öljyihin Rakkaudentähden verkkokaupassa. Lisäksi puolijalokiviä ja niistä tehtyjä koruja voi hyödyntää itsensä hoitamisessa.

Vähenevä=laskeva=alakuu

Vähenevän kuun vaihe jää täydenkuun ja uudenkuun väliin 1.-14.11. Se on luonnossa ja kehossa hajottavaa, heikentävää ja puhdistavaa aikaa (vrt. kasvava kuu), jolloin mm. myrkyt poistuvat tehokkaammin ja veren menetys esimerkiksi leikkauksessa on pienempi verrattuna kasvavan kuun vuotoriskiin. Uusikuu on 15.11.

Vähenevällä kuulla annetaan keholle aikaa levätä ja puhdistautua. Hikoilu liikkuessa ja saunassa, hengitysharjoitukset ja ulkoilu, riittävästi kuituja ja vettä sisältävä prosessoimaton ravinto, juotava savi, viherjauheet, sekä riittävä uni ja lepo auttavat kehoa poistamaan kuona-aineita ihon, keuhkojen, suoliston ja virtsateiden kautta. Ummetus kertoo liian vähäisestä kuidun saannista ja vähäisestä veden juonnista. Ulostamisen tulisi tapahtua päivittäin ja ulosteen olla kiinteää ja ponnistamatta poistuvaa. Röyhtäilyt, närästys, vatsan turvotus, löysä uloste, hien, ulosteen tai virtsan voimakas haju, sekä ilmavaivat ovat merkkejä epätasapainosta ruuansulatuselimistössä. Iho-oireet ovat usein merkki maksan ja/tai paksusuolen kuormitustilasta kiinalaisen lääketieteen näkökulmasta. Suolistotestillä, sekä terveys ja hormonit geenitestillä, tarvittavilla geenitestin lisäosilla ja muunmuassa laboratoriotutkimuksilla on mahdollista saada selville, mistä oireet johtuvat ja miten vaikuttaa terveyteen omilla elintavoilla, ruokavaliolla ja ravintolisillä. Katso www.nordicgenex.com

Lantio, lonkat ja keho-mieliyhteys

Virtsarakko, peräsuoli ja sukupuolielimet sijaitsevat lantion alueella. Lantio muodostaa keskipisteen kehon ylemmän ja alemman puoliskon välillä, sekä antaa tasapainon ja vakauden. Liikkeellepaneva energia lähtee lantiosta ja lonkista alaspäin jalkoihin ja jalkateriin, joiden avulla voit liikkua haluamaasi suuntaan. Lantion alueella sulatetaan ruoka, poistetaan tarpeeton, rakastellaan ja synnytetään. Henkiinjäämiseen, turvallisuuteen, kommunikointiin ja ihmissuhteisiin liittyvä toiminta tapahtuu tällä alueella. Luonto, kuten kehokin, on jatkuvassa muutoksessa. Elämän kulun vastustamisen sijaan olisi hyvä löytää oma paikka elämässä ja oma tapa elää, osana maailmankaikkeutta luonnon rytmiä myötäillen, luottaen, että maaperä kantaa. Oireet lantion ja lonkkien alueella voivat viestiä vaikeudesta päästää irti menneisyydestä, vaikeudesta ottaa askel uuteen suuntaan ja seistä omilla jaloilla, tulla toimeen omillaan ja mukautua muutoksiin. Myös suhde vanhempiin, erityisesti äitiin, omaan syntymään, naisilla synnytyksiin, sekä lapsen, vanhemmuuden, taakan ja tunteiden kantaminen voi ilmentyä tällä alueella. Louise L. Hayn kirjassa Muuta ajatuksesi, muutat elämäsi lonkkaan liityvät asiat ovat: ”Kuljen iloiten eteenpäin, sillä elämän voima tukee ja pitää minua pystyssä. Elämäni paranee paranemistaan. Olen turvassa. Rakkaus. Anteeksianto. Annan muiden olla, mitä ovat ja olen vapaa.” On tärkeää löytää elämän tarkoitus eri ikävaiheissa ja muistaa, että ihmisellä on vapaa tahto ja valinnan mahdollisuus.

Sukupuolielimet, sukupuoliroolit ja keho-mielen viestit

Läheisyyden ja jakamisen tarve, sekä seksuaalisuuden ilmentäminen on osa ihmisyyttä. Seksuaalisuuden toteuttaminen tapahtuu lantion alueella ja siihen tarvitaan luottamusta ihmissuhteissa, jotta voi päästää toisen ihmisen lähelleen. Lapsena ja nuorena muodostuu kuva sukupuolirooleista, millainen on hyvä tyttö/poika, nainen/mies, äiti/isä, tytär/poika, vaimo/mies, rakastajatar/rakastaja, millainen näissä rooleissa kuuluu olla ja miten toimia. Jossakin toisessa kulttuurissa lapselle ja nuorelle voi muodostua hyvin erilainen kuva rooleista, ihmissuhteista ja käsitteistä, kuten maskuliinisuus, feminiinisyys, perhe ja avioliitto. Lisääntymiselinten oireet voivat viestiä lapsuuden traumasta, hämmennyksestä seksuaalisessa suuntautumisessa, seksuaalisten kokemusten syyllisyydestä tai häpeästä, väärinkäytöksestä, epäluottamuksesta, kommunikaatiovaikeuksista tai kommunikaation puutteesta, hylkäämisen kokemuksesta, tunteesta, ettei hyväksytä ja ettei kuulu mihinkään/jonkin, arvottomuudesta, vastenmielisyydestä, itseinhosta, itseluottamuksen puutteesta, epävarmuudesta, huolista, hedelmöittymisen ja vanhemmuuden pelosta, keskenmenon pelosta, tai epätoivosta ja pettymyksestä hedelmättömyydestä.

Lapsuudessa, nuoruudessa, aikuisuudessa ja vanhuudessa keho muuttuu ja tarpeet ovat erilaiset. Naisilla kuukautiset, hedelmällisyys, vaihdevuodet ja postmenopaussi, sekä mahdollisesti niihin liittyvät haasteet saattavat nostaa pintaan monenlaisia tunteita. Normaaliin kuukautiskiertoon eivät kuulu kivut, runsas ja pitkäkestoinen vuoto, paljon vaihteleva kierron pituus, hyvin alhainen tai useilla asteilla vaihteleva aamulämpö tai oireet, jotka haittaavat normaalia arkea. Samoin miehillä hedelmällinen aika ja vaihdevuosiin verrattavat hormonitoiminnan muutokset kehon vanhentuessa, sekä niihin liityvät haasteet, kuten mahdollinen hedelmättömyys, haluttomuus tai kyvyttömyys voi aiheuttaa hyvin erilaisia tunnekokemuksia. Oireet ovat kehon tapa ilmaista muutoksen tarpeesta, jolloin on mahdollisuus pysähtyä itsensä äärelle, kuka on, mitä tahtoo, onko elänyt unelmansa todeksi ja toteuttanut omia tarpeita.

Oletko sanonut koskaan itsellesi, että ”Ihanaa olla nainen/mies!” ja halannut itseäsi?

Kiertotietoisuudesta ja kehonlukutaidosta löydät tietoa Sinun kiertosi blogista.

Samhitan blogista voit lukea mm. hormonitoiminnan tukemisesta ayurvedan näkökulmasta.

On hyvä muistaa valintoja tehdessään, että esimerkiksi muovit ja kosmetiikka sisältävät estrogeenin kaltaisia aineita ja muita hormonihäiritsijöitä, hormonaalisista ehkäisyvalmisteista päätyy jäämiä vesistöihin ja kaloihin, eläimiä ruokitaan hormoneilla ja naudan liha, sekä lehmän maito sisältää luontaisesti enemmän estrogeenia kuin sonnin liha.

Kiinalainen lääketiede -elementtien, meridiaanien, elinten ja lihasten yhteys

Sukupuolielimet ja hormonitoiminta kuuluvat kiinalaisessa lääketieteessä tulielementtiin, johon liittyvät ilo, nauru, punainen väri, lämpö, rakkaus, viha, karvas, kitkerä, sekä valtimot. Näiden avulla ja nämä huomioimalla voi tasapainottaa tätä elementtiä, sekä elementin meridiaaneja ja elimiä. Sydämenauttajaan on yhteydessä neljä lihasta ja sen aktiivinen aika on 19-21. Pakaran lihas gluteus mediusta voi tasapainottaa sivelemällä hellästi rangan suuntaisesti L5 lantionikaman päältä, sekä E-vitamiinilla, vehnänalkioöljyllä ja lehtivihreällä. Pakaralihas gluteus maximuksen tasapainottava selkärangan refleksipiste on C2, jota voi sivellä kevyesti niskanikaman päältä rangan suuntaisesti. Jalan sisäkiertoon liittyvä lantion alueen lihas piriformis on yhteydessä iskiakseen ja rakko-ongelmiin, ja sen selkärangan refleksipiste on ristiluun S1. Sisäreisissä sijaitsevien reiden lähentäjälihasten selkärangan refleksipiste on L1. E-vitamiini on kaikkien näiden neljän parillisen lihaksen (kehon oikealla ja vasemmalla puolella) tasapainottava vitamiini, jota voidaan hyödyntää yhtenä osana epätasapainon korjaamisessa.

Lonkan lihas tensor fasciae latae kuuluu metallielementtiin ja on yhteydessä paksusuoleen ja lihaksen epätasapaino mahdolliseen raudanpuutteeseen. Tämän lihaksen selkärangan refleksipiste on L2 ja neurolymfaattinen heijastealue reisien ulkosyrjät. Ulkoreisiä voi hieroa pystysuunnassa sellaisella voimakkuudella, joka tuntuu itsestä sopivalta, eikä tuota epämukavaa kipua. Selkärangan refleksipisteitä ja neurolymfaattisia hierontapisteitä käytetään kiropraktiikkaan pohjautuvassa Touch for Health -kinesiologian fysioterapiamaisen lihastestauksen yhteydessä tasapainotusmenetelminä. Myös ravintoa, värejä ja ääniä voidaan käyttää tasapainottamaan energiavirtausta meridiaaneissa ja niiden välillä. Paksusuolen aktiivinen aika on kello 5-7 ja tasapainottavaa ravintoa ovat esimerkiksi kuidut ja maitohappobakteerit.

Chakrojen yhteys väreihin, ääniin ja kirjaimiin

Kehossa on meridiaanien eli energiakanavien lisäksi energiakeskuksia eli chakroja, joita ei voi nähdä tai tuntea fysiologisesti. Navan läheisyydessä sijaitsevaan sakraalichakraan liitetään oranssi väri, D1-sävel ja suppea o-kirjain. Häntäluun alueen energiakeskus on juurichakra, johon liitetään punainen väri, C1-sävel ja u-kirjain.

Keho-mielen muistot alaselässä, risti- ja häntäluussa

Hayn Muuta ajatuksesi, muutat elämäsi-kirjassa häntäluusta mainitaan: Olet poissa tasapainosta, itsesyyttely, vanhan tuskan elätteleminen. Ja uutena ajatusmallina tarjotaan lauseita ”Rakastan itseäni ja luon näin tasapainon elämääni. Elän tässä hetkessä ja rakastan sitä ihmistä, joka olen.” Alaselkään liittyvät ihmisyys, vastuu, ulkopuolelta tuleva kuormitus, avun tarve, omien voimavarojen ylittäminen, haavoittuvuus, tarve käpertyä kokoon ja piiloutua, itseinho, turvattomuuden tunne, taloudellinen epävarmuus, seksuaalisuuteen liittyvät pelot ja ikävät kokemukset, rakkauden kaipuu, juuttuminen lapsuuden tuskaan, viestintävaikeudet ja se, että ei osaa päästää otetta. Vallan menetys ja itsepäinen vanha kiukku voivat ilmentyä ristiluun oireina. Uutena ajatusmallina Hay tarjoaa kirjassaan ”Olen oman elämäni voima ja valta. Luovun menneestä ja otan ohjat hellästi käsiini.”

Marras-joulukuun alue kehossa

23.11. alkaen siirrytään jälleen kehossa alaspäin ja herkimmillään on reisien alue 21.12. saakka.  Kasvavan kuun näet taivaalla D-kaaren sirpistä täysikuuksi, jota kuvaa kalenterissa valkoinen pallo. Vähenevä kuu näkyy taivaalla C-kaaren sirppinä ja lopulta ”häviää”, jolloin on uusikuu ja jota merkitään kalenterissa mustalla pallolla.

Reisiin liittyvät lihakset, meridiaanit, elimet ja elementit 

Reisissä sijaitsevat paksusuolen ja ohutsuolen heijastealueet. Ohutsuoli (aktiivisuusaika 13-15) ja kolmoislämmittäjä (aktiivisuusaika 21-23) kuuluvat tulielementtiin kuten sydämenauttaja. Meridiaaneihin liittyviä lihaksia reisissä on kolme. Quadriceps on etureiden lihas, joka on yhteydessä ohutsuoleen. Sen selkärangan refleksipiste on rintarangan T10 ja tasapainottavana vitamiinina B-vitamiinit. Sartorius eli ”räätälilihas” etureidessä on yhteydessä kolmoislämmittäjään ja fyysisenä elimenä lisämunuaisiin, selkärangan refleksipisteeseen T11 ja tasapainottavana vitamiinina C-vitamiini. Sisäreiden gracilis on yhteydessä kolmoislämmittäjään, lisämunuaisiin, selkärangan refleksipisteeseen T12 ja tasapainottavana vitamiinina on C-vitamiini.

Reisien keho-mieliyhteys

Reisien kautta voi heijastua ja niihin voi olla tallentuneena menneisyyteen liittyviä asioita, vanhempien ongelmia ja heidän asenteet seksuaalisuudesta, pitääkö jalat pitää suljettuna ja onko tarpeen suojella sukupuolielimiä vai saako reidet avata merkkinä avoimuudesta seksuaalisille mahdollisuuksille. Myös tunteet viha, kauna, pelko ja vastustus voivat ilmentyä esimerkiksi kireinä reisien lihaksina ja liiallisena rasvakudoksena reisien ja vyötärön alueella, ikäänkuin suojana ja kätkien todelliset tunteet.

Luonnon tarjoama tuki kehon ja mielen hyvinvoinnin edistämisessä

Kukkauutteet tukevat kehon omaa paranemismekanismia, auttavat kohtaamaan ja tuntemaan tukahdutettuja tunteita, sekä auttavat ilmentämään opitun sijaan sitä, kuka sisimmässään on. Lue lisää www.keskiyonaurinko.fi

Huomautus

Huomaathan, että tekstissä esitetyt asiat eivät ole tarkoitettu käytettäväksi diagnoosina tai parannuskeinona, eivätkä ne korvaa lääkärin tai muun sairaanhoitojärjestelmän ammattilaisen antamia hoitoja ja ohjeita. Keskustele aina hoitohenkilökunnan kanssa lääkityksen muutoksista tai hoitoosi liittyvistä asioista, kuten esimerkiksi hoitojen lopettamisesta. Jokainen tekee mahdollisia muutoksia elämäntapoihin omasta tahdosta ja omalla vastuulla.

Mieluisaa musiikkia, kukkien kauneutta, tähtien tuiketta, lyhtyjen loistetta -kaikkea sitä, mistä iloitset- Sinulle syys- ja alkutalven päiviin!

Rakkaudella 

Psykokinesiologi Tiia Karhi 

Tiia on länsimaista lääketiedettä opiskellut, kiinalaiseen lääketieteeseen, ravitsemukseen, rautaan ja geeneihin perehtynyt, musiikkiin ja ääneen erikoistunut psykokinesiologi ja laulaja. Hän on pitänyt vastaanottoa Turun perhelääkäreillä, sekä ollut mukana Suomen musiikkilääketieteen yhdistyksen Turun moniammattillisella musapolilla, jossa arvioidaan muusikoiden pitkittyneitä vaivoja. Terapiatyön lisäksi hän on työskennellyt Tuusulassa lasten parissa musiikkiliikuntakerhon ohjaajana, muskariohjaajana ja kuoronjohtajana, sekä Turun kaupungilla musiikkityöntekijänä senioreiden parissa johtaen kuoroa ja opettaen pianon soittoa. Tällä hetkellä Tiia työskentelee Rakkaudentähdessä, sekä pitää vastaanottoa Kemissä ja Hämeenlinnassa. Lisätietoa Tiian tarjoamista palveluista ja kinesiologiasta löydät sivulta http://www.facebook.com/hyvinvointikonsultaatiot

Lähteet: Touch for health koulutusmateriaali; Kehosi paljastaa mielesi, Deb Shapiro, Basam Books, Tallinna Raamatutrukikoda 2012, 5. painos; Muuta ajatuksesi, muutat elämäsi, Louise L. Hay, Era Nova Publishing, Gummerus kirjapaino oy, Jyväskylä 1991

Share →

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

6b80d474729a9449c3103c17a2212d8bWWWWWWWWWWWW