Kaikille on varmasti tuttu pakurikääpätee, mutta oletko tiennyt, että lääkinnällisiä kääpiä on muitakin? Itseasiassa niitä on valtavat määrät ja jotkut niistä ovat maailmalla jopa suositumpia ja arvostetumpia kuin pakurikääpämme. Monet käävät kasvavat myös suomen metsissä. Kääpiä kerätessä on hyvä muistaa, että niiden keräämiseen on pyydettävä metsän omistajalta lupa. Ne myöskin imevät ilman epäpuhtauksia, joten ne tulisi kerätä alueelta, missä ei ole lähistöllä tehtaita tai isoja autoteitä.

Kääpä täytyy irrottaa aina niin, että se ei vahingoita puuta. Muista, että niin puu kuin kääpäkin on elävä olento ja on hyvä kysyä lupa käävän irrottamiseen hengeltä, silloin saat puun siunauksen ja kääpä antaa Sinulle parastaan käytössä.  Kerää kääpiä vaikka kuivaan koriin ja heti kotiin päästyäsi asettele ne kuivumaan. Itse ruukaan paloitella suuret käävät, jotta ne eivät ala homehtua ennen kuivumista. Olen laittanut kääpien kuivaushuoneeseen pienen tuulettimen puhaltamaan lempeän lämmintä ilmaa, jotta kuivuminen käy nopeammin. Pakurit olen yleensä laittanut ihan pieniksi paloiksi ja kuivattanut hyötykasvikuivurissa.

Kuivatut käävät säilyvät parhaiten valolta suojattuna kuivassa ja tasalämpöisessä paikassa. Itse säilytän niitä paperikasseissa, joskin taulakääpä teki meille yhtenä vuonna ikävän yllätyksen; siihen oli tullut pieniä mustia koppakuoriaisia varmasti tuhansia. Kaikki kääpäaines oli kadonnut ja tilalla oli kuin mustaa hiekanmurua. Niinpä suosittelen taulakäävän säilytykseen esimerkiksi ilmatiivistä astiaa, mutta muista, että käävän täytyy olla täysin kuiva ennen astian sulkemista!

Käävillä on niin parantavia kuin henkisiä ominaisuuksia. Niistä voi keittää yhdessä tai erikseen teetä, jota voi juoda vahvistavissa ja parantavissa tarkoituksissa erinlaisissa seremonioissa. Kääpätee sopii hyvin käytettäväksi myös pidemmän henkisen työskentelyn aikana. Kääpä ei ole mitenkään myrkyllinen, se ei aiheuta riippuvuutta, mutta joidenkin lääkkeiden kanssa niiden käyttöä ei suositella. Näitä ovat esimerkiksi verenohennuslääke ja antibiootit.

Rakkaudentähden Valojuhlilla tutustumme kääpien maailmaan tarkemmin ja Anu kertoo omaa tarinaansa käävistä.

Pakurikääpä

Pakurikääpä on ehkä Suomen käävistä tutuin. Sitä onkin saatavilla lähes kaikista luontaistuotekaupoista ja joissakin shamanistisissa traditioissa tehdään parkurikääpäseremonioita. Pakurikääpä on ollut tunnettu monipuolisena rohtona jo tuhansia vuosia. Musta, hiilimäinen pakuri ei ole itse kääpä, vaan sen sienirihmaston aiheuttama kasvannainen. Eniten pakuria on käytetty Siperiassa, Itä-Aasiassa ja Japanissa. Siperiassa pakuriteellä on hoidettu syöpää, mahakatarria ja mahahaavaa ainakin 1600-luvulta lähtien.

Pakurissa on erittäin paljon vaikuttavia aineita, vitamiineista ja kivennäisaineista fenoleihin, steroleihin ja hiilihydraatteihin. Tärkeimmät vaikuttavat lääkinnälliset ainesosat ovat triterpeenit, pääasiassa lanosterili-tyyppiset, betuliini johdoksineen, fenolit, liukoiset ligniinit (melaniinit) ja polysakkaridit. Koivulla kasvaessaan pakuri sisältää lääkkeellisesti parhaimmat aineosat.Pakurissa on poikkeuksellisen suuria määriä superoksididismutaasia, entsyymiä, joka on ehkäpä yksi kehomme voimakkaimmista antioksidanteista. Pakurin antioksidanttisuusarvo on erittäin korkea.

Pakurikääpä aukaisee sydäntä ja kruunuchakraa.

pakuri
Inonotus obliquus
Arinakääpä

Arinakääpää on käytetty ja kerätty monissa eri kulttuureissa. Kiinassa sitä käytetään syövän ehkäisemiseen sekä syöpähoitojen tukena. Sen sanotaan estävän syöpäkasvaimia leviämästä muualle kehoon ja siksi sitä onkin käytetty mm. syöpäleikkauksien aikana tukihoitona.

Arinakääpä on ollut käytössä monissa intiaaniheimoissa. Siitä on jauhettu teeainetta, mutta sitä on myös poltettu tuhkaksi. Intiaanit lisäsivät arinakääpää mm. nuuskan sekaan ja sille valmistettiin luusta monenlaisia rasioita, missä kääpää säilytettiin. Tutkijat ovat arvelleet Arinakäävän olleen yksi erittäin arvostettu luonnonlääke monissa shamaani- ja intiaanikulttuureissa sillä noissa kulttuureissa valmistettiin säilytysastioita vain arvostetuille lääkkeille. Arinakääpä sopii hyvin teekattilaan parkuin kaveriksi. Muinaisina aikoina arinakäävän sisällä kuljetettiin tulta sillä se palaa sisältä hiljaa kytemällä ja sen avulla saatiin tuli säilymään pitkiäkin matkoja.

Arinäkääpä vahvistaa energiavirtauksia, antaa voimaa ja vastustuskykyä ja suojaa voimakkaasti. Se myöskin maadoittaa. Arinakääpä aukaisee maskuliinisella energialla henkimaailmalle ja helpottaa epäselvissä energioissa. Se auttaa matkustamaan shamanistisella matkalla tuoden vahvuutta jalkoihin ja fyysiseen kehoon. Yhtenä ominaisuutena se tuo selkeyttä ja näkökykyä.

arinakaapa
Phellinus igniarius
Taulakääpä

Taulakääpää käytettiin jo jäämiehen aikana sen antibioottisten vaikutusten takia. Taulakääpä oli merkittävä tulentekoväline esi-isillemme. Taula valmistettiin leikkaamalla ohuita suikaleita kovan kuoren alla sijaitsevasta kuohkeasta ja sitkeästä kerroksesta. Liottamalla pehmitetyt suikaleet hakattiin puunuijilla paarin millimetrin paksuisiksi levyiksi. Huopamainen kuivattu taula hienonnettiin yhdessä salpietarin kanssa herkästi syttyväksi jauheeksi. Tuli sytytettiin kipinöillä, jotka saatiin aikaan iskemällä vastakkain piikiviä tai rikkikiisua sisältäviä kivenmurikoita.Taulakääpä on ollut perinteisesti ainakin saamelaisten suosiossa hammas- ja päänsärkyjen parantajana. Hoidossa kipeän kohdan päällä poltetaan taulakäävän kappaletta.

Taulakääpä tuo valoa ja suojaa. Taulakäävällä on hyvä yhteys enkelimaailmaan ja se tuokin ihan kirkkaita enkeliolentoja lähellemme. Se tekee auran värähtelystä sellaisen, että pystymme paremmin olemaan tekemisissä herkkienkin enkeliolentojen kanssa. Se tasapainottaa ja liuottaa omasta energiakehostamme raskaita kasaumia.

taulakaapa
Fomes fomentarius
Pökkelökääpä

Pökkelökäävän toinen nimi on Jumalan korva. Se elää kuolleissa koivuissa ja sitä on käytetty shamanistisissa seremoinioissa vuosituhansien ajan. Pökkelökääpää ei ole voitu tieteellisesti todistaa psykedeeliseksi kääväksi, mutta herkkä käyttäjä voi huomata sen aukaisevan erittäin hienovaraisella tavalla selväaisteja. Se ikäänkuin terävöittää kuuloa, vahvistaa selvätuntoa ja puhdistaa kolmatta silmää. Tämä vaikutus toimii vahvistaen ja tehostaen sitä, mikä on Sinussa jo luonnollisesti avautunut.

Arkeologit löytämän muinaisen jäämiehen jäänteissäkin oli pökkelökääpää. Hänen arveltiin käyttäneen sitä lääkinnällisissä tarkoituksissa. Pökkelökääpä onkin muiden tällä sivulla esiteltyjen kääpien ohella lääkinnällinen kääpä. Sillä on immuunijärjestelmään erittäin voimakas vaikutus. Henkisessä mielessä pökkelökääpä lisää selväaisteja.

pokkelokaapa
Pibtoporus betullinus
Silkkivyökääpä

Jännittävä silkkivyökääpä tuo astraalin monet tasot lähemmäs kulkijaa. Se aukaisee mystisille ja maagisille voimille ja tehostaa noidan parantajan taitoja. Silkkivyökääpä tehostaa muiden kasvien parantavia vaikutuksia ja toimii hyvin alitajuisella unen kaltaisella tasolla. Voit keittää silkkivyökääpä teetä ja juoda sitä ennen nukkumaan menoa vahvistaaksesi unimaailmaa tai astraalimatkustusta.

Silkkivyökäävästä saatava Polysakkaridi-K hoitaa syöpää. Sitä on käytetty myös hoitamaan E-coli bakteeria suolistossa. Se vähentää myös limaa , torjuu hengityselinten sairauksia, parantaa huonoa ruoansulatusta, virtsatieinfektioita , tulehduksia ja hoitaa hepatiitti B-infektioita.

 

silkkivyo
Trametes versicolor

Share →

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

b3f8eb2ac5aadcb829323256329ec81688888888