Jerichon nousua kutsutaan yleisesti ”ylösnousemuskasviksi”, koska se kykenee olemaan kuolleena mutta palaa elämään ilman vaivaa jopa 50 vuoden odottelun jälkeen. Jerikon ruusua on aika helppo hoitaa. Se ei ole kovin vaativa maaperän suhteen. Löysin ulkomailta mielenkiintoisen Jerikon ruusun kasvatusohjeen.

Voit istuttaa ruusun astian, joka täytetään soralla. Täytä istutusastiaan noin 2 – 4 tuumaa pieniä kiviä tai kiviä. Pienemmässä ruukussa 2 tuumaa kiviä ja soraa riittää, kun taas suurempi ruukku vaatii noin 4 tuumaa soraa. Täytä ruukku vedellä, kunnes kivet peittyvät juuri ja juuri. Aseta Jerikon ruusu soran päälle niin, että juuret lepäävät varovasti vettä koskettaen. Aseta astia paikkaan, jossa ruusu ei ole suorassa auringonpaisteessa ja paahteessa. Kasvi nauttii huoneenlämmöstä.

Voit pitää astiassa jatkuvasti vettä, jolloin ruusu jatkaa kasvuaan. Sivustolla sanotaan, että ruusu saattaa mennä takaisin ”kuolleeseen” asentoon välillä, mutta jatkaa sitten kasvuaan muutaman viikon päästä.

Toisessa lähteessä sanotaan, että Jerikon Ruusu kasvaa parahaiten terrariossa ja sisätiloissa, mutta sitä voi kasvattaa myös ulkona. En tiedä, kuinka hyvin se säilyy Suomen ulko-olosuhteissa. Toinen sivusto neuvoo, että kasvin astiassa oleva kiviaines olisi hyvä pitää aina kosteana, että ruusu pysyy hyvän värisenä. Talviaikaan on hyvä vähentää kastelua.

Ruukussa olevaa Jerikon ruusua ei tarvi lannoittaa tämän ohjeen mukaisesti kuin silloin, jos se osoittaa lannoittamisen tarvetta esimerkiksi kellastumalla ja muuttumalla huonon väriseksi. Liika lannoittaminen saattaa tappaa kasvin. Käytä yleiskäyttöistä lannoitetta, jonka N-P-K-analyysi on 10-10-10 tai 20-20-20. Laimennetaan 10-10-10 lannoite suhteella 1/2 tl kutakin 1 gallona vettä ja 20-20-20 1/4 tl gallonaa kohden. Lannoitetta kaadetaan hyvin varovasti koko sora-alueelle, jotta kasvin juuret eivät pala. Lopeta lannoittaminen heti, jos ruusun lehtien kärjet muuttuvat ruskeiksi ja kuiviksi.

Jerichon ruusu on luonnollisesti 6 – 12 tuuman kasvi, joten leikkaaminen sen koon tai muodon hallitsemiseksi on harvoin välttämätöntä. Vakiintunut kasvi sen sijaan vaatii usein kevyttä karsimista tai hoitoa ympärivuotisesti poistaa kuolleet tai kuivat osat. Käytä tällöin alkoholilla desinfioituja ohuita saksia ja huolehdi, ettei leikatut osat jää ruukkuun mädäntymään.

Hyvin harvoin vakavat ongelmat vahingoittavat kasvia. Yleisin ongelma on liika kuivuus. Näissä löytämissäni ohjeissa neuvotaan, että kasvialusta pitäisi pitää yli 50% kosteana, mikäli viljelee kukkaa ruukussa. Joissakin netistä löytämistäni ohjeista olen lukenut, että ruusua voi jopa sumutella vedellä päivittäin. Luonnossa kasvi kiinnittyy alustaansa erittäin lujasti, joten jos onnistut viljelemään Jerikon ruusuasi sora-maljakossa, siihen kasvaa hiljalleen vahvat juuret!

Itse sain ensimmäisen ruusuni homehtumaan, koska laitoin sen liian tiiviiseen astiaan. Laitoin noin 2 cm laakean kahvikupin pohjalle pelkkää vettä ja ruusun siihen päälle istumaan. Ruusu aukesi ja muuttui ensin vihreäski. En lisännyt enää vettä, vaan jätin kostean ruusun siihen paikkaan ja ajattelin, että se saa siinä kuivua hiljalleen. Muutaman päivän päästä huomasin sen olevan homeessa. En ollut ajatellut, että ruusuissa on tietysti homeitiöitä, koska ne on kerätty luonnosta. Eli jos kasvin aukaisee vedellä, se olisi hyvä kuivattaa nopeasti lämpimässä paikassa tai sitten voi yrittää viljellä sitä yllä olevan ohjeen mukaisesti. En osaa sanoa, pilaako home kasvia. Itse annoin homehtuneen kukkani kuivua takan päällä, jolloin myös harmaa rihmasto hävisi. Kasvi meni takaisin ”unitilaansa” jossa se säilyttää elinvoimansa jopa yli 50 vuotta. Tunnen sen hengen värähtelyn edelleen, joten ainakana home ei kasvia tappanut!

Jerikon ruusua voi kasvattaa myös suoraan vesimaljassa. Tällöin valitaan sopivan mallinen vesimalja, johon laitetaan vettä juuri sen verran, että juuret peittyvät vähän. Olen nähnyt kyllä videoita, missä koko ruusu upotetaan maljakkoon, mutta luonnossa kasvi ei kasva tulva-alueilla. Vesijohdoissa oleva kloori voi vahingoittaa kasvia, joten vesi olisi hyvä antaa seisoa yön yli ennenkuin sitä laitetaan maljaan. Vesi vaihdetaan kerran viikossa, jotta siitä ei tule seisovaa. Älä heitä vaihtovettä pois vaan käytä se siivouksessa, pyykinpesussa jne. Jerikon ruusun vesi houkuttelee luoksesi vaurautta! Vettä voi pirskotella ympäri kotia poistaaksesi negatiiviset vaikutukset kodista ja tuodaksesi rauhaa ja harmoniaa tilalle. Kotona voit sijoittaa Jerikon Ruusun eteiseen, mutta jos sinulla on alttari omistettuna henkiselle työlle, haluat ehkä asettaa sen sille.

HUOM! Kasville on hyvä antaa kahden kuukauden aikana aina 2 viikkoa lepoaikaa, jolloin se saa uinahtaa ja sulkeutua. Aavikkokasvina sille on luonnonvastaista pysyä kokoajan virkeänä.

Share →

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.